miercuri, 23 mai 2012

Ziua Eroilor neamului românesc-in DANESTI

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor neamului românesc.

Este Ziua Eroilor din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.


Ziua Eroilor neamului românesc in -DANESTI -se va manifesta prin dezvelirea uni monument ridicat in cinstea eroilor satului DĂNEŞTI cazuti pentru PATRIE si NEAM.Monumentul a fost realizat de Comandorul in retragere ALEXANDRU CÂNŢA in memoria sotiei sale VIORICA ,bunicul sau CINTA DUMITRU a fost primul primar român ales din sat iar tatăl lui CÎNŢA VASILE si mama sa OLGA au fost invatatori in sat.
La ceremonie va lua parte si Col.Dr.VAIDA.
Ceremonia se va desfasura dupa urmatorul program:
9.30 -instalarea garzii de onoare
10-SLUJBA de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI
               -Paos pentru eroi
11.15-cuvânt de comemorare
          -Col.Dr. VAIDA
11.30-se dezveleste monumentul
          -minut de rculegere
          -preotul sfinteste piatra si citeste numele eroilor
11.40 - moment sustinut de elevii scoli din DANESTI
11.45 -depuneri de flori 
11 55-binecuvintarea de incheiere
12    -retragerea garzi de onoare

BUICIUC PETRU unul dintre eroi cazuti la datorie
Adăugaţi o legendă
mai multe in viitorul apropiat

miercuri, 16 mai 2012

COMEMORARE EUSEBIU FATU-fiu marcant al satului DANESTI

La 17 mai 2004, pr. Eusebiu Fătu, fost director spiritual al Institutului Teologic Greco-Catolic "Alexandru Rusu" din Baia Mare, a trecut la Domnul. Oficiul înmormântării a fost celebrat miercuri, 19 mai 2004, în biserica "Sfânta Cruce" din cartierul Săsar din Baia Mare, de către IPS Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către Episcopul Maramureşului, PS Ioan Şişeştean – care a rostit şi cuvântul de învăţătură – şi Episcopul Lugojului, PS Alexandru Mesian, având alături 55 de preoţi din Eparhia Maramureşului, majoritatea din generaţia tânără, care l-au avut ca părinte spiritual.
Născut în anul 1923 în localitatea Dăneşti din judeţul Maramureş, pr. Eusebiu Fătu a fost hirotonit în 1948, anul în care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, urma să fie scoasă în afara legii de către regimul comunist ateu. A suportat rigorile închisorii, a fostşti în 13 februarie 1952. La Securitatea din Baia Mare a întâlnit foarte mulţi preoţi.ărcaţi cu toţii în două camioane, transportaţi la Satu Mare şi închişi înţinut în întuneric şi păzit de gardieni,ă a fost hirotonit preot clandestin, a fost acuzat că face parte dintr-oţie subversivă "Astra". A fost obligat să stea zile şi nopţi în picioare, iar când n-a mai rezistat,ă pilule şi a zis râzând: "kutya bajaă două luni de chinuri, a fost transferat la Penitenciarul din Satuă fără paturi, unde era nevoit să doarmă pe duşumea. I se părea rai, faţăde Securitate. În 16 decembrie 1952 a fost eliberat
A fost condus pe ultimul drum de către toţi studenţii teologi din Institutul din Baia-Mare, lor adăugându-li-se toţi cei care l-au apreciat şi au beneficiat de îndrumarea sa, părintele fiind un căutat confesor în parohia Sfânta Cruce, păstorită de Vicarul general al Eparhiei, pr. Simion Ilieş. A fost înmormântat în cimitirul băimărean din strada Horia.
şi s-a întors acasă. După eliberarea din închisoare a practicat diferite meserii, în tot acest timp desfăşurând un rodnic apostolat şi îndrumând spiritual numeroşi tineri, mulţi dintre ei urmând ulterior calea preoţiei. După schimbările din decembrie 1989, odată cu ieşirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice şi reînfiinţarea Institutului Teologic din Baia Mare, a fost numit director spiritual de către PS Lucian Mureşan, pe atunci Episcop de Maramureş, dedicându-se cu multă dăruire noii misiuni.